SURFACE HRD – QZ
Quartz Esaslı Yüzey Sertleştirme Harcı
TANIMI
Çimento esaslı, özel tane boyutlu kuvars agrega ve ürün performansını artırıcı kimyasal katkılar içeren, orta ve ağır yük altında çalışacak, taze perdahlanmış döşeme betonu yüzeylerine toz halinde serpilerek uygulanan, kullanıma hazır yüzey sertleştirici malzemesidir. TS EN 1504 – 2 / Nisan 2008 Standardına uygundur.
TEKNİK ÖZELLİKLERİ
Görünüm | Gri, Kırmızı, Sarı, Yeşil renkli toz |
Sarfiyat Miktarı | 5-6 kg/m2 |
Uygulama Sıcaklığı | +5 oC ile +35 oC arası |
Kullanıma Açma | Üzerinde yürüme: 24 saat Ağır trafik: 48 saat |
Toksite | Toksit değil |
Basınç Dayanımı | 70-75 N/mm2 |
Aşınma Dayanımı | 6 cm3 / 50 cm3 (böhme metodu ile) |
Yangına Tepkime Sınıfı | A1 (TS EN 13501 – 1:2007) |
• Yukarıda belirtilen değerler +23 oC sıcaklık ve %50 bağıl nem için geçerlidir. Yüksek sıcaklıklarda süre kısalır, düşük sıcaklıklarda süre uzar. |
KULLANIM ALANLARI
Endüstriyel tesislerin döşemelerinde, garaj ve otoparklarda, hangarlar ve mekanik atölyelerde, akaryakıt istasyonlarında, depolarda, iç ve dış mekanlarda güvenle kullanılabilir. Çok yüksek oranda mekanik aşınma dayanımı istenen ve beton yüzey tozuması istenmeyen taze beton yüzeyler üzerine uygulanır.
AVANTAJLARI
Yeni perdahlanmış döşeme betonu üzerine kolay uygulanır. Bünyesindeki özel kimyasal katkılar sayesinde, uygulandığı döşeme betonunun suyunu bünyesine alarak, perdahlamanın ardından beton ile tek bir yapı oluşturarak, normal beton yüzeye göre aşınmaya 2-4 kat daha fazla dayanıklıdır. Yüksek yapışma özelliğine sahiptir. Donma çözünme döngüsüne dayanıklıdır.
KULLANIM TALİMATLARI
Yüzey sertleştirici uygulaması, projelendirilen beton ve şapın, aşınma, tozuma ve darbe dayanımlarını betonun üst kısmında arttırmak amaçlıdır. Betonun basınç, çekme ve eğilme dayanımları üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. Hatalı projelendirme ve uygulama nedeniyle şap betonunda oluşabilecek çatlaklar, yüzey sertleştirici üzerine aynen yansır. Yüzey sertleştirici uygulanacak beton yüzeyinin düzeltilmesinde vibromastar kullanılmalıdır. Proje ihtiyaçlarına göre yüzer ve monolitik şap uygulaması seçilmelidir. Projeye göre anolar yerleştirilir. Beton yüzeyinde çimento şerbeti kaldırılmalıdır. Serpme işlemine başlamadan önce beton yüzeyi kontrol edilir. Ortam ve hava koşullarına bağlı olarak beton üzerine çıkıldığında, beton yüzeyi 0.5-1.5 cm derinliğinde ayak izi kalacak şekilde sertleştikten sonra yüzey sertleştirme uygulamasına geçilmelidir. Yüzey sertleştiricisinin içindeki agregaların ayrışmaması için, EKOKAT SURFACE QZ yüzey sertleştiricisi, uygulanırken uzak mesafelere serpilmemelidir. Ürün, mümkün olduğunca homojen olarak serpilmeli ve düzeltilmelidir. İlk önce, toplam sarfiyatın 2/3’ü beton yüzeyine serpilir ve makine ile yayılır. Yayılan malzemenin beton suyunu alarak nemlenmesi beklenmeli ve yüzey sertleştiricisinin, disk perdahı yapılarak, betonla bütünleşmesi sağlanmalıdır. Daha sonra kalan malzeme birinci uygulamada olduğu gibi beton yüzeyine yayılmalı ve aynı işlemler tekrarlanmalıdır. Kaba perdahtan sonra ince perdaha geçilmelidir. İnce perdah bıçak ile yapılan perdahtır. Bıçak perdahı istenilen parlaklık elde edilinceye kadar yapılmalıdır. Yüzey sertleştirici uygulaması bittikten sonra, rötre çatlaklarının engellenmesi ve tozumazlığı sağlaması için, yüzey kürlenir. Kür uygulaması yazın ve kışın muhakkak yapılmalıdır. Uygulama bittikten sonra anoların, birleşme yerleri en az 4 mm genişlikte kesilerek, derzler oluşturulmalıdır. Derzler uygun mastikler ile doldurulmalıdır. EKOKAT SURFACE QZ uygulanacak betonun sınıfı en az C25 (350 doz), kalınlığı ise minimum 15 cm olmalıdır.
UYARILAR
Beton içeriğindeki su ve çimento gibi özellikler hafif renk farklılıklarına neden olabilir. Uygulama esnasında zamanlamaya dikkat edilmeli ve doğru perdahlama yöntemleri kullanılmalıdır. Uygulama yapılırken açık alanlarda rüzgar ve güneş etkisi dikkate alınmalı, ortam sıcaklığı +5 °C ve +35 °C arasında olmalıdır. Çok nemli ve sıcak havalarda uygulama yapılmamalıdır. Kuruma süresince renk farklılıkları olması normaldir. Betonun özel şartlar haricinde katkısız olması önerilir.
REFERANS STANDARTLARI
TS EN 1504 – 2 / Nisan 2008
AMBALAJ
25 kg Kraft torba (PE Takviyeli) . Bir palette (110x110 cm) 64 torba shrinkli.
UYGULAMA ALETLERİ
Mala, ano, perdah makinesi (perdah tepsisi, perdah bıçağı)
DEPOLAMA VE RAF ÖMRÜ
Açılmamış orijinal ambalajında, serin ve kuru ortamda, üst üste en fazla 2 palet olacak şekilde depolanabilir. Raf ömrü uygun depolama koşullarında üretim tarihinden itibaren 12 aydır.
GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Uygulama esnasında, iş ve işçi sağlığına uygun iş elbisesi, koruyucu eldiven, gözlük ve maske kullanılmalıdır. Kürlenmemiş malzemenin tahriş edici etkilerinden dolayı, cilde ve göze temas etmesi halinde hemen bol su ve sabunla yıkanmalıdır. Yutulması durumunda acilen doktora başvurulmalıdır. Uygulama alanların yiyecek ve içecek malzemeleri sokulmamalıdır. Çocukların erişemeyeceği yerlerde depolanmalıdır. Daha ayrıntılı bilgi için güvenlik bilgi formuna başvurunuz.
SORUMLULUK
Ürünün amacının dışında kullanılması veya yukarıda belirtilen teknik uygulama şartları ve önerilerine uyulmaması halinde oluşabilecek uygulama hatalarından firmamız sorumlu değildir. Bu teknik föydeki veriler yazıldıkları tarihteki bilgileri içermektedir. Üretici firma bunları değiştirme hakkını kendinde saklı tutar.
- EK 1010.010.25
- Gri
- EK 1011.030.25
- Kırmızı
- EK 1012.040.25
- Sarı
- EK 1013.050.25
- Yeşil